Rotterdam Processing Week: Energietransformatie met transparante, betrouwbare, digitale collega’s

ROTTERDAM – Wist u dat units als pompen, ventilatoren en compressoren aangedreven door motoren de meeste elektriciteit slurpen in de industrie? RoyalHaskoning DHV (RHDHV) zal tijdens de Rotterdam Processing Week begin oktober laten zien hoe u eenvoudig energie kunt besparen met uw (pomp)aandrijvingen. Op het M+R-gedeelte gaat Frans van den Akker, digital senior consultant business development bij het bedrijf graag met u in gesprek voor de bestaande, en vaak eenvoudiger dan u denkt oplossingen.

Digitalisering versnelt energietransformatie

“Er komt steeds meer focus op energiebesparing als de eerste belangrijkste stap van de energietransitie. De goedkoopste energie blijft energie die niet gebruikt wordt. Energiebesparing en innovatie gaan daarbij hand in hand. En steeds meer spelen digitale twins en AI daarbij een cruciale rol. We zien dat digitalisering een rol speelt bij het ontwerp van systemen, bij de aansturing van systemen en bij het onderhoud. We kunnen de juiste dimensies van systemen bepalen, de processen aansturen met een kleinere bandbreedte en weken van tevoren met data-analyse het falen van units voorspellen. AI kan immers historische gegevens en realtime sensorinformatie gebruiken om het werkelijke energieverbruik en de belastingpatronen van apparatuur te analyseren.”

Betrouwbare, digitale collega’s

Van den Akker vervolgt: “We kunnen daarmee ook nauwkeurige voorspellingen doen over toekomstige belastingvereisten en het ontwerpproces voeden met informatie over real-world gegevens in plaats van schattingen en aannames.”

Voor het succesvol invoeren van digitale oplossingen vormt transparantie een vereiste. Dat geldt voor de onderbouwing van beslissingen en besluiten en ook hoe adviezen uiteindelijk tot stand komen. RHDHV hecht daarom aan uitlegbaarheid en stelt de gebruiker centraal staat bij de digitalisatie. Pas met betrouwbare, transparante oplossingen kan de gebruiker werken als met een waardevolle collega. In dit geval een collega die alle data van het proces uit zijn hoofd weet en razendsnel rekent.

Motorgedreven systemen in de praktijk

Gebiedt de eerlijkheid u niet om toe te geven dat u uw pompen en al uw motorgedreven systemen vrijwel altijd overdimensioneert om niet voor verrassingen te komen staan? Maar wat nou als AI oversizing van motorgedreven apparatuur kan voorkomen door nauwkeurige dimensionering en ontwerp? RHDHV deed al veel ervaring op bij digitalisering voor afvalwatersystemen. Zoals bij WaterschapBedrijf Limburg. “Hun digital twin van het afvalwatertransportsysteem maakt gebruik van een big data-platform en machine learning-modellen voor probleemdetectie en voorspellend onderhoud. Deze vroege detectie stelt operators in staat actie te ondernemen om dreigende storingen te voorkomen, de prestaties te verbeteren en lekkages te verminderen.

Samen

Processen van digitale transformaties en energietransitie vormen processen met een heel systeem dat de hele sector raakt. Vandaar ook dat RHDHV gelooft in samenwerken en lerende netwerken. Op dit moment werkt het aan de start van een lerend netwerk rond motorgedreven systemen, zowel in de industrie als in waterbeheer.

Eindgebruikers, lokale overheden, asset owners, de topsector energie, kennisinstellingen en netwerken waaronder de Nl AI Coalitie hebben elkaar gevonden. Van den Akker: “Ze delen dezelfde missie: energiebesparing in de afvalwaterketen en in andere industrieën maximaliseren met digitale technologie We willen niet langer alleen maar plannen maken maar daadwerkelijk aan de slag met ontwerp, bediening en onderhoud. Daarmee verkleinen we de ecologische voetafdruk van de afvalwaterketen en minimaliseren we tegelijkertijd de operationele kosten.”

Op dit moment starten binnen AIHub Nederland de eerste leersessies in Noord-Nederland. Als volgende stap gaan we een thuisbasis voor de lerende community bij een hogeschool selecteren. “Partijen kunnen nog altijd aansluiten dus ook daar kan ik ze bij helpen.”

Noot voor de redactie: 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jill Doomernik, Event Marketeer Industrial. Tel.: (0)183 680 642, email: jill.doomernik@easyfairs.com.

Deel dit bericht

Scroll naar top