Oude en nieuwe assets in een 2.0 jasje

Bent u die operator die door de bomen het bos niet meer ziet? Of staat u juist aan het hoofd van een plant vol met verouderde assets en wilt u uw medewerkers ontzorgen? Of draagt u misschien de verantwoordelijkheid van het in de lucht houden van een systeem met zowel nieuwe als ‘bejaarde‘componenten? Solids en Pumps & Valves bieden u op 2 en 3 oktober in Rotterdam Ahoy handreikingen voor het gehele proces.

Overload

Dat empirische bepalingen in belangrijkheid toenemen, ondervinden we in de procesindustrie aan den lijve. Daaruit kunt u tenslotte afleiden wanneer u uw flow-, druk- of temperatuurmetingapparatuur, zeefbreukdetector of manometer moet vervangen.   
Al een paar beursedities praten we over die zogenaamde big data. Niets nieuws onder de zon dus. Maar waar de operator alleen belang heeft bij gegevens dat zijn proces daadwerkelijk stagneert, wil de onderhoudsverantwoordelijke liever iets meer vooruitkijken. Te veel gegevens op een scherm bij de eerste levert irritatie en het wegdrukken van alarmen op. Dat terwijl functionaris twee, die dus predictive maintenance wil toepassen, juist groot belang hecht aan trends en gegevensgeschiedenis.
Overladen worden, is nooit goed. Devies: filteren van procesparameters dus.

Filteren

Nu we een paar jaar verder zijn, tekenen de contouren van dat ‘filteren’ zich af. Zo kunt u begin oktober op de beursvloer bij Endress+Hauser het ecosysteem Netilion vinden dat heel veel koppelingen en interfaces biedt. Daardoor passen ook uw oude assets in het plaatje. Superconnected en Industrie 4.0 ten top. En omdat de ontwikkelingen ook nu niet stilstaan, zal zich dat naar verwachting steeds verder uitbreiden.
Wij lichten alvast een tipje van de sluier op. Wanneer de infrastructuur op orde is en u een netwerk aansluit, krijgt u automatisch een digital Twin. In feite een digitale replica van uw systeem. Kijk maar naar uw eigen mobiele device. Die geeft ook informatie waarvan u denkt, hoe kan hij dat weten…. Zo ook uw processysteem dat ‘in de cloud’ van alles vastlegt zodat u vervolgens te allen tijde procesgegevens kunt opvragen. Bij het nieuwe ecosysteem kunt u de digital Twin inclusief diagnostische informatie raadplegen via verschillende apps die ook op de cloudserver draaien.

App per onderwerp

Zo kent het system een app ‘Analytics’ waarin de Installed Base is opgenomen met geprioriteerde procesparameters voor proces, onderhoud, diversiteit en standaardisatie. De app ‘Health’ geeft een actuele diagnose van uw proces met oorzaak en mogelijke oplossing. In ‘Library’ vindt u configuratie-upload en documentatie zoals handleidingen en reserve-onderdelen per instrument. Onder ‘Value’ staan de meetwaarden, ‘Predict’ gaat over voorspellend onderhoud en ‘Configuration’ voorziet in een slimme manier om instrumenten op afstand te configureren zonder externe toegang tot het plantnetwerk. Dat laatste is natuurlijk van belang voor cyber security. Een onderwerp dat natuurlijk gevoelig ligt maar waar leveranciers meer en meer garanties voor kunnen geven met certificaten.
Nieuwsgierig? Dan is Solids en Pumps & Valves Rotterdam een must voor u. Op de beursvloer vindt u naast informatie over bovenstaande nog veel meer voorbeelden van connectiviteit.

 

Tijdens het beursprogramma van 2019 heeft Endress + Hauser meer verteld over hoe u uw eigen asset slimmer kan maken en waar u dan kunt beginnen.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Scroll naar top