Meten is weten maar wel met eigen ogen zien hoe het werkt!

Verheugt u zich ook zo op een live samenkomst op 6 & 7 oktober in Rotterdam Ahoy? Er gaat toch niets boven met eigen ogen zien hoe het werkt. Herinnert u zich ook nog van twee jaar geleden de instrumentatiestraat? Toen nog een proef en inmiddels uitgegroeid tot een eigen beurs de M+R. 

Vooral de stand waar ze in 2018 de vertaalslag maakten en alle data ook echt een functie kregen, vertoonde een lange rij belangstellenden. Immers daar kon iedereen getuigen van de ‘black box’ waar we de bigdata-verwerking vaak nog voor aanzien. 

Inmiddels zijn we twee jaar verder en staat Industrie 4.0 echt op de kaart. Of bij u nog niet? Dan raden we u zeker aan een plekje vrij te maken in uw agenda begin oktober. Diverse leveranciers laten u zien hoe u beter grip op uw proces en assets krijgt. Want daar doet u het tenslotte voor. Ook al denkt u dat predictive maintenance voor u nog een stap te ver gaat, (simpel) instappen en uw proces optimaliseren kan altijd.

Meetprincipes en sensoren

Op de stand van Lans Nivotherm  krijgt u een live demo van verschillende soorten niveauschakelaars. De verschillende, beschikbare meetprincipes, van capacitief, trilvork, trilstaaf, rotatieremming etc. plaatst de gebruiker vaak voor lastige keuzes. Dat terwijl elk proces met zijn specifieke producten en eigenschappen vraagt om een oplossing die op de lange termijn voldoet. Een live demo laat de gebruiker de verschillen goed zien. Daarnaast vindt u op deze stand ook nog druk- en temperatuursensoren. 

Industrieel instrumentatieportfolio 

Exposant SICK zet in op Industrie 4.0. ‘Geef uw processen de 4.0-impuls zodat u morgen al flexibeler en efficiënter kunt werken.’ Tijdens de beurs toont het bedrijf haar uitgebreide, industriële instrumentatieportfolio. Zo voegde het de laatste jaren de FTMg toe. Een stromingssensor voor gassen en perslucht. Want energie-efficiëntie en energietransparantie gaan ook in de fabrieksautomatisering een steeds belangrijkere rol spelen. Waar dat eigenlijk voor de procesautomatisering al gewoon is. De FTMg komt daaraan tegemoet door met meting van debiet, druk en temperatuur drie betrouwbare parameters te leveren. Zoals het zeker detecteren van lekken. Een andere noviteit op de Sick-stand betreft de LBR SicWave, een radarniveaumeter voor bulkgoederen. De onderhoudsvrije niveausensor meet het niveau van bulkgoederen geheel contactloos op basis van 80 GHz radartechnologie. 
De capacitieve niveausensor CFP Cubic dient voor continue niveau-, grenswaarde- en gelijktijdige temperatuurmeting die de gebruiker niet hoeft in te leren. Dankzij de MCiM-technologie (multi-capacitive intra-probe measuring) doet de CFP Cubic zijn werk ongeacht in wat voor container de oliën, watergebaseerde vloeistoffen of emulsies zich bevinden.
Het ‘plug & measure’-concept voorkomt dat de sensor na elke vloeistofwissel opnieuw moet worden ingeleerd. Het ontbreken van mechanische onderdelen vereenvoudigt het onderhoud. Net als de kunststof sonde die vuilafzetting voorkomt.

3D-catalogus

Erwin Post van Endress+Hauser noemt de stand een 3D-catalogus. “Fijn dat we weer live mogen. In het echt gaat het toch meer leven. Drie jaar geleden stonden we ook in de instrumentatiestraat maar inmiddels kregen diverse van onze producten meer intelligentie. We tonen zowel schakel- als meetinstrumenten op de beursvloer. Maar vooral ook hoe je allerlei data kunt ontsluiten. Veel fabrieken werken met gedateerde DSC- of PLC-systemen. Waarbij instrumentatie niet ontsloten kan worden omdat de I/O kaart zich niet leent voor communicatie van instrumentdata. Daar kunnen wij gewoon omheen om instrumentdata te ontsluiten. Met Ethernet APL en de Endress+Hauser Netilion-Apps bijvoorbeeld monitort de gebruiker de gezondheid van een instrument. Dat gaan we de beursbezoeker overigens ook laten zien.”
Post vervolgt: “Want al die instrumentdata zijn leuk maar het gaat natuurlijk om de kwalificatie die je eraan verbindt. Want vooral voor voorspellend onderhoud dienen deze data een belangrijk doel.”
Endress+Hauser instrumenten zijn ‘safe by design’ volgens de SIL IEC61508 norm. Dit betekent dat deze instrumenten al van nature een hoge graad aan diagnostische functies aan boord hebben, voegt Post nog toe. Voorlopig is de Liquiphant trilvork, druk- en radiometrisch instrumentprogramma te zien als nieuw platform maar Endress+Hauser werkt aan een radarvariant.

Biogasanalyzers en brixmeting

Elscolab stelt op basis van 30 jaar Benelux-ervaring altijd de meest geschikte oplossing voor als het gaat om online analysetechnieken, instrumentatie en laboapparatuur. Ondersteuning op maat, inclusief opleiding en onderhoud zorgt ervoor dat de apparatuur probleemloos blijft werken.Naast bestaande meetapparatuur brengt het bedrijf op de beurs ook innovaties als biogasanalyzers en concentratiemeting via brixmeting. Afval, vooral van biologische oorsprong kan omgezet worden tot biogas, bio-energie en warmte. Dat maakt het tot een belangrijke vorm van hernieuwbare energieproductie. De Elscolab-biogasanalyzers meten drie paramaters simultaan: CH4, CO2 en vochtgehalte. En dit inline, dus rechtstreeks in het proces. Dat voorkomt problemen met monsternamesystemen en vermindert onderhoud of kalibratie. Als typische meetplaatsen noemt het bedrijf vergisting, opslagtanks, biogasbehandeling, actief-kool filter, CHP-installatie en biomethaan upgrade. Gebruik van de brekingsindex met een inline refractometer meet direct de concentratie van het medium. Druk, temperatuur, deeltjes, trillingen, drift, etc. beïnvloeden de meting niet. Refractometrie, een betrouwbare, stabiele meettechniek hoeft niet gekalibreerd en vraagt weinig of geen onderhoud. Dit levert juiste meetresultaten op die de gebruiker in staat stellen kosten te besparen, kwaliteit te verhogen en rendement te optimaliseren. Het bedrijf verzorgt overigens ook droge stof-meting op afvalwaterstromen en slib, pH-, zuurstof- en geleidbaarheidsmetingen, UV-VIS-NIR spectrofotometrie, kleur, troebelheid, debietmetingen, galvanische scheidingen, etc.

Deel dit bericht

Scroll naar top