Naar aanleiding van de persconferentie van dinsdag 3 november j.l. waarin de overheid een tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown heeft afgekondigd, ontvangen wij vragen wat dit betekent voor beurzen en andere samenkomsten, zoals congressen, vergaderingen en markten. Wij beogen jullie duidelijkheid te geven door de meest gestelde vragen hieronder te beantwoorden.

Het kabinet heeft besloten om voor de komende twee weken, bovenop de huidige gedeeltelijke lockdown, extra maatregelen in te stellen. Wat betekenen deze extra maatregelen voor jullie?
Alle publieke toegankelijke locaties en zogeheten doorstroomlocaties zijn in deze periode gesloten. Wij vallen onder doorstroomlocaties. Hierdoor was het tot de persconferentie van 3 november nog toegestaan om beurzen door te laten gaan. Dat is vanaf woensdag 4 november om 22.00 uur tot en met woensdag 18 november niet meer mogelijk. De extra maatregelen houden ook in dat we onze eigen locaties in Gorinchem en Hardenberg tijdelijk sluiten voor publiek conform de maatregelen. In de afgelopen periode hadden wij al pro-actief gehandeld door al onze beurzen in 2020 te verplaatsen naar een later moment.

Mogen beurzen vanaf donderdag 19 november weer doorgaan?
Ja. Volgens de berichtgeving van de overheid, gaan we vanaf 19 november terug naar de gedeeltelijke lockdown van 14 oktober. Uit die maatregelen blijkt dat evenementen niet door mogen gaan, maar de overheid maakt daarin terecht onderscheid voor beurzen. Dat betekent dat beurzen vanaf donderdag 19 november weer mogen plaatsvinden. De overheid maakt dit onderscheid voor beurzen, omdat zij beurzen zien als economische initiatieven ten behoeve van het herstel van de economie.

Gaan beurzen ook door?
Wij hebben al vroegtijdig besloten om alle beurzen in 2020 te verplaatsen naar een later moment in samenspraak met onze exposanten en partners. Op dit moment hebben wij alle vertrouwen dat wij in 2021 het beursseizoen kunnen opstarten. Uiteraard volgen wij de ontwikkelingen van het coronavirus op de voet. De gezondheid van alle betrokkenen heeft onze hoogste prioriteit. Wij laten een beurs alleen doorgaan als wij dat zelf verantwoord vinden. Daarnaast wordt iedere beurs getoetst door de veiligheidsregio. Voor het meest actuele nieuws over een specifieke beurs, adviseren wij om de desbetreffende beurswebsite te raadplegen.

Kunnen andere bijeenkomsten doorgaan?
Alle bijeenkomsten vanaf woensdag 4 november om 22.00 uur tot en met woensdag 18 november gaan niet door. Vanaf donderdag 19 november gaan we terug naar de gedeeltelijke lockdown van 14 oktober en dat betekent dat bijeenkomsten bij ons door kunnen gaan tot een maximum van 30 personen per (vergader)ruimte. Dit maximum van 30 personen geldt niet voor beurzen.

Is de horeca geopend tijdens de huidige maatregelen?
Nee. Onze horeca is gesloten vanaf 14 oktober en daarin volgen wij de richtlijnen van de overheid. Medio december beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna mogelijk is.

Hoe veilig is het bezoeken van of deel te nemen aan een beurs?
De veiligheid van onze exposanten en bezoekers heeft onze topprioriteit. Onze gezondheids- en veiligheidsprotocollen van Evenementenhal Gorinchem zijn onlangs met succes geauditeerd door SGS, de wereldleider op het gebied van inspectie, controle, analyse en certificering. Hun positieve controle bevestigt dat wij een veilige plek bieden om elkaar te ontmoeten en zaken te doen. Wij zetten deze protocollen ook in voor andere locaties waar wij een beurs organiseren.

Hebben jullie al een beurs in coronatijd georganiseerd?
Ja. In september hebben wij onze eerste vakbeurs weer mogen organiseren, namelijk de inkoopbeurs Trendz. Ook mochten wij in september de Drankenbeurz faciliteren in Gorinchem.

Wat waren de reacties van exposanten en bezoekers?
Positief. Exposanten waren erg tevreden over de toegenomen kwaliteit van de bezoekers. Zoals jullie wellicht kunnen voorstellen, waren er geen zogeheten dagjesmensen op de beursvloer. Bezoekers die er wel waren, kwamen heel doelgericht naar de beurs. Hierdoor hebben exposanten goede zaken gedaan. Over de veiligheid van de beurs waren zowel exposanten als bezoekers het unaniem eens: meer dan veilig. Nieuwsgierig naar alle reacties? Bekijk dan onze speciale video met reacties tijdens deze vakbeurs over de veiligheid en het belang van het door laten gaan van de beurs.

Waarom is het doorgaan van een beurs belangrijk?
De rol van een beurs is in veel opzichten erg belangrijk, bijvoorbeeld vanuit het economische aspect. Met name voor onze exposanten en bezoekers. Er zijn industrieën die tot 40 procent van hun jaarlijkse omzet realiseren op beurzen. Beurzen worden gezien als de aanjagers voor het herstel van de economie. Ook voor andere dienstverleners is een beurs onmisbaar, denk aan de standbouwers. Daarnaast profiteert de lokale en regionale economie mee op het moment dat een beurs plaatsvindt, zoals hotels en taxidiensten.

Waarom willen bezoekers graag een beurs bezoeken?

Bezoekers verlangen weer naar een live-event waar ze producten met eigen ogen kunnen zien, waar ze face-to-face kunnen netwerken en direct kennis en inspiratie opdoen. De dynamiek van beurzen, het live zaken doen, wordt door hen als zeer waardevol ervaren. Bovendien zijn de bezoekers nieuwsgierig naar de ontwikkelingen in de sector om de volgende stap in hun bedrijfsvoering te zetten. Uit eigen onderzoek bleek dat meer dan 80% van de respondenten heeft aangegeven beurzen te willen bezoeken, mits er coronamaatregelen worden genomen. Ook uit een recent onderzoek van Fieldlab Evenementen bleek dat 93,6% een zakelijk evenement wil bezoeken. Bekijk hier het volledige onderzoek.

Welke maatregelen nemen jullie om beurzen op een verantwoorde wijze te laten plaatsvinden?
Sinds de corona-uitbraak hebben wij iedere dag gewerkt aan het opstellen van alle denkbare protocollen om beurzen weer op een veilige en verantwoorde wijze op te starten. Deze protocollen en de uitvoering daarvan zijn als zeer positief beoordeeld door de lokale autoriteiten. Wij zijn ervan overtuigd dat wij beurzen op een verantwoorde wijze kunnen laten plaatsvinden.

Deel dit bericht

Scroll naar top