'Instrumentatie geeft signalen die we niet mogen negeren!'

Mocht u zich nog afvragen waarom Pumps & Valves en Solids Rotterdam de Instrumentatie Area hebben geïntroduceerd, dan bewijst de actualiteit de noodzaak er wel van. Want de instrumentatie-engineer is een uitstervend ras. Dus hoe lossen we dat op? En hoe lang duurt het nog dat parallel aan onze auto het negeren van een oranje lampje tot een rechtszaak leidt?

 

Half augustus van dit jaar kopte het CBS dat een kwart van de bedrijven hinder ondervindt van een tekort aan arbeidskrachten. Eelco van Harten, Strategic Product Manager bij Krohne Altometer loopt al heel wat jaren mee op het gebied van instrumentatie. Hij spreekt van een grijze tsunami onder instrumentatie-engineers. “Dus moeten we het anders oplossen. De technologie moet anders en vooral eenvoudiger te bedienen. Door het apparaat meer functies te laten vervullen, hebben we minder instrumentatie-engineers nodig. Maar de industrie lijkt er nog niet klaar voor want dat soort oplossingen zie je nog nergens. Wij verwachten zelf volgend jaar iets op dat gebied te kunnen lanceren.”

Rotatingstatus monitoren

En over dat oranje lampje gesproken. Een instrumentatie-engineer waarschuwde mij onlangs al dat we onderschatten wat rotating voor een rol speelt bij Atex. ‘Vroeger dachten we bij Atex voornamelijk aan elektrisch. Maar nu weten we dat mechanisch zeker een rol speelt. En dat kun je monitoren met instrumentatie. Het lijkt me toch erg relevant als een pomp bij je koelwatersysteem uitvalt.’
Het oranje autolampje hield de gemoederen in ieder geval bezig. Zo startte Maurice Jilderda, Assetspecialist bij Sitech begin augustus een discussie op linkedin. Wat kunnen we als industrie leren van de automobilist die het waarschuwingslampje op zijn dashboard negeerde met desastreuze gevolgen? Dankeld Vanmeenen van Fontys University reageert meteen op zijn bericht met de titel van een boek ‘The boy who cried wolf’ van Aesop. Daaruit blijkt hoe belangrijk betrouwbare alarmen en signalen zijn. We moeten vooral niet kunnen denken: ‘het kan nog wel even’.

Blindelings vertrouwen

De discussie tussen fabrikant en gebruiker over instrumentatie zal nooit verstommen, denk ik. Want welke functies vereist u op uw meters? Dat verschilt toch van gebruiker tot gebruiker? Terwijl die fabrikant logischerwijs zo standaard mogelijk wil produceren. Dus is goede voorlichting over het juiste apparaat voor uw proces essentieel.
En wat is uw ultieme doel? Uw operator die boven op zijn schone werkplek om zich heen kijkt? Zeker als de werkvloer betreden supergevaarlijk is en alleen kan met een maximaal aantal PBM (Persoonlijke beschermingsmiddelen). Dan moet hij toch blindelings op zijn instrumentatie kunnen vertrouwen?

Innovaties

Op de Instrumentation Area in 2019 hebben de volgende exposanten wat getoond. Zo toonde Festo een configurator voor afsluitercombinaties. Hiermee wordt de ontwerper van de procesinstallatie op een logische manier door het keuzeproces geleid.
Yokogawa kwam met de sushi-sensor naar Rotterdam. De draadloze trilling- en temperatuursensor werkt met LoRaWAN en leent zich voor predictive maintenance op pompen en motoren. 
Krohne Nederland legde u graag de werking van de 80 GHz radar Optiwave voor niveaumeting van poeders en granulaten uit. De ingebouwde lensantenne is ongevoelig voor stof of aanhechtingen en steekt niet in de silo waardoor de gehele silo kan worden benut.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Scroll naar top